< Inapoi

Blog > Sisteme de prezentare > Flipchart sau tablă magnetică?

Flipchart sau tablă magnetică?

Publicat de: Gabriel Stanescu

3 noiembrie 2022

Scopul întâlnirilor de business este de a rezolva orice probleme de comunicare, de a stabili prioritățile și obiectivele generale. Sala de conferințe este locul în care sunt împărtășite idei, stabilite țeluri și celebrate reușite. Dacă la început, sălile unde se țineau ședințele erau încăperi cu pereți albi și câteva mese și scaune, în prezent, sistemele de prezentare avansate sunt considerate echipamente de bază, care se regăsesc în orice meeting room.

Când vrei să fii eficient, e foarte important modul în care îți structurezi prezentările și discursul, iar programele precum PowerPoint sunt considerate destul de rigide astăzi. Iată de ce, companiile se îndreaptă tot mai mult spre prezentări interactive, și îmbrățișează din ce în ce mai mult utilizarea flipchart-ului și/sau a tablelor magnetice. Află de la specialiștii vectordirect.ro care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia, dar și modul în care pot fi folosite cele două sisteme de prezentare.

Tabla magnetică este deseori confundată cu whiteboardul (tabla albă), deși aceasta este confecționată din materiale feromagnetice. Utilizată atât în săli de ședințe, cât și în diferite instituții, tablele magnetice sunt ușor de folosit și de întreținut, fiind extrem de versatile, deoarece se utilizează pentru notițe, prezentări, crearea de strategii, idei și brainstorming.

Flipchart-ul este un instrument de organizare a notițelor, a ideilor, folosit atât de companii, cât și de școli, mai ales atunci când e necesar să revizuiești sau să revizuiești informațiile scrise. Flipchart-urile sunt fabricate din materiale solide, metal sau sticlă. Unele sunt mobile (au integrate role de coli), alte fixe, fiind necesară schimbarea manuală a foilor. Pe tabla flipchart-ului se poate scrie folosind markere speciale.

Ce să alegi: tablă magnetică sau flipchart?

Principala diferență dintre cele două constă în faptul că, în urma utilizării flipchart-ului, poți revedea informațiile notate pe colile utilizate anterior. Din punct de vedere al bugetului, ambele se situează în același interval de preț. Prin urmare, trebuie să iei în considerare alte aspecte atunci când decizi să achiziționezi oricare dintre cele două opțiuni: versatilitate, ușurința utilizării, modul de amplasare etc.

La prima vedere, un flipchart pare varianta optimă pentru oricine, mai ales dacă e necesar să revezi și să revizuiești date și notițe. Cu toate acestea, flipchart-ul necesită o cantitate semnificativă de hârtie, pe care uneori nu o ai la dispoziție. Mai mult decât atât, asigură-te că există metode implementate de a recicla hârtia folosită, deoarece măsurile de protejare a mediului înconjurător, opționale în prezent, vor deveni foarte curând obligatorii.

În ceea ce privește tabla magnetică, în toate variantele sale (mobilă, fixă), aceasta a înlocuit cu ușurință tabla clasică, fiind utilizată pentru a nota și pentru a afișa informații. Cele mobile imită un flipchart, fără a folosi însă hârtie. O funcționalitate în plus a tablei magnetice (în funcție de model) este că poate fi transformată ușor în tablă smart sau tablă inteligentă.

Așadar, nevoile companiei tale și modul în care alegi să utilizezi atât flipchart-ul, cât și tabla magnetică vor dicta decizia de cumpărare.

Avantajele unui flipchart

Ușor de utilizat. Tot ce trebuie să faci este să îți folosești creativitatea pentru a crea prezentări bine structurate.

Sporește productivitatea. Atunci când ai un flipchart la îndemână, poți nota cu ușurință ideilor tuturor, pentru ca ulterior, să faci o sinteză corespunzătoare a ședinței.

Util pentru revizuirea informațiilor. E greu să ții minte tot ce s-a discutat și s-a analizat într-o conferință sau o sesiune de brainstorming. Cu ajutorul unui flipchart, poți să revezi datele pe care le-ai notat la început, fără să-ți faci griji că-ți vor scăpa informații esențiale.

Sistem versatil. Suportul de flipchart poate fi utilizat ca tablă, în cazul în care nu este necesar să notezi foarte multe informații.

Cu toate acestea, trebuie să ții cont de faptul că un flipchart nu este soluția cea mai prietenoasă cu mediul, deoarece necesită cantități destul de mari de hârtie. Dacă însă alegi hârtie reciclabilă și poți recicla hârtia folosită, acest dezavantaj dispare complet. De asemenea, în funcție de model, poate fi greu de depozitat, dacă spațiul de care dispui este mic. Asigură-te că alegi un model compact, potrivit cu spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Când și unde poți folosi flipchart-ul?

La ședințe și conferințe de business

În cadrul oricărei ședințe importante, cu siguranță vrei să impresionezi prin maniera în care ai reușit să-ți structurezi ideile. Un instrument precum flipchart-ul, te poate ajuta să susții mai eficient orice ședință, dezbatere sau sesiune de brainstorming împreună cu echipa. Fie că este vorba despre întâlniri zilnice, fie despre discuții cu superiorii tăi, întotdeauna va fi apreciat un plan bine închegat, în care sunt evidențiate punctele importante.

În prezentări

Dacă vrei să ieși în evidență din prima clipă, pregătește-ți prezentarea folosind un flipchart. Acesta nu doar că te va ajuta să-ți evidențiezi ideile principale și punctele forte, dar te va menține într-un ritm constant, iar tu te vei concentra mai bine. Chiar dacă pare ieșit din comun și e posibil să te scoată din zona de confort, cu siguranță îți va spori încrederea de sine, atunci când vei reuși să duci la capăt o astfel de abordare.

La școală și în cadrul sesiunilor de training

În școlile unde este disponibil, profesorii utilizează deja flipchart-ul, mai ales atunci când vor ca orele să fie mult mai interactive. Dincolo de faptul că foile pot fi păstrate și reanalizate după o perioadă, un flipchart este soluția optimă pentru ca elevii să își dezvolte creativitatea și să învețe cum să își structureze ideile într-o manieră inteligentă.

Avantajele tablei magnetice

✅tabla magnetică poate fi utilizată și reutilizată mult timp, având în vedere că necesită doar markere și soluția de curățare potrivită.

nu afectează utilizatorii, așa cum se întâmplă cu tabla clasică. Vaporii de cretă inhalați pot duce la iritații și alergii. Markerele sunt extrem de ușor de folosit și nu emană miros neplăcut sau substanțe iritante.

sunt prietenoase cu mediul. Nu necesită alte resurse pentru a funcționa.

or de asamblat. O tablă magnetică se poate  fixa pe orice perete.

Spre deosebire de flipchart, dacă volumul de informații este semnificativ, tabla trebuie ștearsă și reutilizată, iar informațiile inițiale se pierd. De asemenea, consumabilele sunt markerele și soluțiile speciale de curățare.

Când și unde poți folosi o tablă magnetică?

Notițe și prezentări

La fel ca în cazul flipchart-ului, tabla magnetică poate fi utilizată într-un mod eficient în orice prezentări de business sau la școală. Întrucât poate fi amplasată pe orice perete și folosită în fiecare zi, tabla magnetică este un instrument recomandat mai ales celor care nu vor să facă risipă de hârtie, afectând astfel mediul înconjurător. Pe tablă pot fi atașate cu magneți și fotografii, scurte descrieri sau chiar planuri întregi de acțiune.

La școală, la birou, acasă

Cei mici se pot bucura de o tablă magnetică nu doar la școală, ci și în confortul casei lor. Mai ales la începutul parcursului lor școlar, entuziaști și motivați să descopere lucrurile din jurul lor, copiii adoră să mâzgălească, punându-și la încercare creativitatea. Le poți oferi acest spațiu creativ, dacă ai un perete liber, unde să poți amplasa un asemenea instrument. Ei vor folosi tablele magnetice pentru a se juca de-a școala și pentru a-și expune cunoștințele acumulate.

Și cei mai mari se pot bucura de beneficiile unei table magnetice, mai ales atunci când vor să-și pregătească o prezentare sau, pur și simplu, știu că trebuie să-și consolideze cunoștințele de matematică. O tablă magnetică va fi un stimul bun pentru ca elevul să studieze cu entuziasm.

În bucătărie

În ultima vreme, tot mai multe persoane se orientează către transformarea bucătăriei într-un spațiu practic, care a devenit un loc în care familia pune la cale planul săptămânii, noile rețete care urmează să fie încercate sau sarcinile pe care fiecare membru le are de îndeplinit. O tablă magnetică în bucătărie poate fi un instrument util, care o să te facă să scapi de toate bilețelele lipite pe frigider și un loc unde se poate comunica în scris cu membrii familiei. O tablă magnetică are și un scop decorativ: poți scrie mesaje interesante, motivaționale sau amuzante pentru întreaga familie.

Pe scurt

  • Atât flipchart-ul, cât și tabla magnetică îndeplinesc același scop, respectiv asigură stocarea de informații pe un suport. Ambele pot fi utilizate pentru aceleași sarcini, diferența dintre ele constând în resursele suplimentare folosite, modul de amplasare, etc.
  • Calitatea și modul în care le vei folosi este un aspect important, care te va ajuta să te decizi ce ți se potrivește, în funcție de nevoile tale sau ale companiei tale.
  • Există multiple moduri în care poți folosi tabla magnetică și flipchart-ul: în conferințe, la școală, în prezentări, ca suport pentru învățare sau chiar în confortul casei tale .
  • Avantajele flipchart-ului includ sporirea productivității, versatilitatea, ușurința de utilizare, revizuirea facilă a informațiilor.
  • Avantajele tablei magnetice includ faptul că nu consumă din spațiul încăperilor, că este ușor de folosit, prietenoasă cu mediul înconjurător și sigură pentru sănătate.

Îți este greu să te decizi? Echipa gutuie.ro îți stă la dispoziție cu sfaturi pertinente și recomandări obiective gratuite, astfel încât să alegi cele mai bune sisteme de prezentare pentru nevoile tale! În plus, beneficiezi de reduceri progresive aplicate direct în coșul de cumpărături și de un raport calitate-preț excelent!

Articole recomandate