< Inapoi

Blog > Sisteme de prezentare > Ghidul ecranelor sau display-urilor interactive

Ghidul ecranelor sau display-urilor interactive

Publicat de: Gabriel Stanescu

4 noiembrie 2022

Ecranele interactive, cunoscute și sub denumirea de display-uri interactive, reprezintă următoarea generație de table interactive smart, permițând transformarea completă a modului în care îți desfășori activitatea și înveți. În prezent, tehnologia poate fi de real ajutor în eficientizarea sarcinilor zilnice. Aceste ecrane smart pot fi utilizate atât în mediul de business, cât și în mediul educațional, deoarece facilitează extraordinar de mult interacțiunea, schimbul de idei și planuri, de oriunde și oricând. Cursurile pe care le predai, conferințele virtuale și/sau hibride pe care le organizezi, întâlnirile cu cei din echipa ta sau proiectele personale nu au fost nicicând mai interesante.

Specialiștii vectordirect.ro au creat un ghid complet, care te ajută să înțelegi ce este un ecran sau display interactiv și cum îți poate îmbunătăți semnificativ activitatea didactică și/sau de business. Pregătește-te să lucrezi mai bine, mai eficient și mai rapid cu ajutorul ecranelor interactive!

Ce este un ecran interactiv?

Un ecran interactiv este un dispozitiv smart, care permite să fie folosit și ca tablă interactivă, ecran TV și sistem de prezentare. Ecranul interactiv se poate folosi și în lipsa unui PC sau a unui dispozitiv mobil, spre deosebire de tablele interactive clasice. Acestea sunt mai degrabă niște unități de afișare (monitoare) sau panouri controlate exclusiv de un PC/laptop/tabletă, neputând fi folosite independent. În general sunt folosite pentru a oglindi informația necesară pe o scară mai mare.

Și ecranele interactive au dimensiuni extinse și sunt niște dispozitive digitale, care permit utilizatorilor să-și acceseze fișierele și documentele din computer. Interacțiunea este realizată într-un mod captivant (de unde și denumirea interactiv) pentru că permite utilizatorului nu doar să acceseze fișiere stocate, ci să și creeze unele noi, în diferite aplicații, în funcție de nevoile sale.

Cu toate acestea, un ecran interactiv generează o experiență cu totul unică. Dincolo de sarcinile zilnice pe care le poți realiza cu ajutorul acestui monitor mare, ele permit și un nou mod de a preda și învăța, indiferent de instituția sau grupul care facilitează conferința. De asemenea, sunt folosite și în ședințe pentru adnotări diverse și planuri de lucru în echipă, fiind flexibile și ușor de utilizat, fiind ideale pentru sălile de conferință și pentru a aduce într-un singur loc echipe din orice colț al lumii.

Cum poți folosi un ecran sau un display interactiv?

Ecranele interactive sunt folosite atât în mediul de afaceri, cât și în școli și alte instituții de învățământ, instituții de coaching și training, medii unde există un facilitator și un grup căruia i se adresează acesta. Aceste ecrane  interactive și inteligente pot fi folosite pentru a prezenta documente și fișiere cu informații, dar și prezentări video. Cel mai bun exemplu este grupul de studenți sau elevi dintr-o clasă, acolo unde cei prezenți sunt angajați într-un proces de învățare continuă. Aceștia au nevoie de moduri inedite de a înțelege noțiuni și concepte, dar și de a le exersa ulterior.

Pentru întâlnirile din mediul de afaceri, ecranele interactive ați dovedesc utilitatea prin faptul că permit utilizatorilor să consemneze informații importante, idei și proiecte la care pot participa cu toții. Adnotarea digitală sau, mai simplu spus, luarea de notițe pe parcursul unei prezentări sau în afara ei înseamnă că documentele finale vor fi personalizate cu toate informațiile suplimentare de care tu și echipa ta aveți nevoie.

În comparație cu maniera în care scriem pe o tablă tradițională, folosind markere colorate sau chiar cretă, un ecran interactiv îți permite să scrii folosind cerneală digitală într-o varietate de culori. Și această funcționalitate contribuie la experiență de scris și învățat mai facilă, deoarece toate informațiile pot fi structurate în sisteme de culori, cu diferite notații, etc. Mai mult decât atât, ecranul tactil îți permite să salvezi documentele marcate ca fișiere jpg, png, (imagine) separat, pentru a putea fi consultate separat sau în paralel cu documentele tale, și unele dispozitive smart, precum HORION, să le printezi sau să le partajeze pe email, U Disk și QR Code.

Ecranele interactive sunt cunoscute și ca display-uri tactile interactive, ecrane tactile LCD interactive, afișaje interactive, panouri de afișare interactive, ecrane inteligente, ecrane smart ș.a.m.d. Indiferent de terminologia folosită pentru a descrie acest tip de tehnologie, toate sunt folosite în același scop, de a permite utilizatorilor să creeze și să contribuie la conținut, să colaboreze și să învețe.

Diferența dintre ecrane interactive și table interactive

În mod evident, ecranele interactive au mai multe funcționalități și sunt, de cele mai multe ori, mai avansate din punct de vedere tehnologic. Tablele interactive au nevoie de un proiector, care se achiziționează separat și care poate fi mai costisitor decât tabla în sine. De altfel, se pune și problema întreținerii lor (pentru că lampa trebuie înlocuită regulat).

Ecranul tactil al unui display interactiv va produce o imagine mult mai clară față de cea a unui proiector, care va fi vizibilă de la o distanță mai mare. Majoritatea sunt mai ușor de instalat, fiind conectate la unitate printr-un singur cablu, deși pot fi utilizate și singure, fără conectarea la un sistem extern. Ele devin astfel ușor de folosit oricând.

Comparativ cu tablele tradiționale, ecranele interactive au suprafețe mult mai  durabile (nu se aplică presiunea ștergerii ei). Acestea pot fi conectate la wireless, bluetooth și sunt compatibile atât cu Android, cât și cu IOS, făcându-le extrem de versatile.Definiția 4K aduce o experiență superioară de utilizare, iar microfonul și sistemul de sonorizare sunt mult mai performante.

Ce dimensiuni au ecranele sau display-urile interactive?

Majoritatea ecranelor interactive variază între 51 și 98 de inchi, ceea ce înseamnă că există o variantă potrivită oricărui tip de spațiu sau încăpere, de la cea mai mică sală de clasă sau de conferință până la săli mari (amfiteatre, săli pentru conferințe extinse, etc). De asemenea, un ecran interactiv poate fi amplasat și în casă, mai ales dacă cei mici sunt obișnuiți să învețe cu tehnologia la îndemână sau vrei să îți derulezi proiectele, având o multitudine de funcționalități disponibile. De obicei, cele mai populare dimensiuni sunt cele de 55 inchi, 65 inchi, 75 inchi, 86 inchi.

Pentru încăperile de mari dimensiuni, un ecran de dimensiuni extinse oferă tuturor participanților o mai bună acuitate și claritate vizuală. În astfel de săli vrei să te asiguri că toți au acces la ecranul interactiv în comparație cu o sală de conferințe pentru 8-10 utilizatori. Ia în calcul maniera în care va fi folosit display-ul smart și în viitorul apropiat, pentru a beneficia cu adevărat de versatilitatea sa.

Ecrane interactive pentru sălile de clasă

Mai mult ca oricând, un ecran interactiv schimbă experiența studierii în școli, trecând de la modul tradițional de predare și învățare la metode noi,  mult mai antrenante pentru elevi. Fie că vorbim despre școli, fie despre universități, o tablă smart interactivă de ultimă generație dispune de multiple metode de a face educația un proces mai eficient și mai plăcut.

Astfel că, profesorii pot partaja documente scrise în prealabil, dar și alte tipuri de conținut (video, quizz, prezentări interactive) de pe dispozitivele mobile, laptop, tabletă, și chiar 4 tipuri de conținut simultan, pentru a putea face comparații în timp real între informații.

Pentru că aceste resurse digitale pot fi modificate în timpul lecției, profesorii vor pune pe primul plan conținutul și nu transmiterea informației într-o manieră rigidă și mecanică. Claritatea ecranului oferă posibilitatea tuturor studenților și elevilor să acceseze informația partajată, indiferent de locul în care sunt poziționați în sala de clasă.

De asemenea, implicarea elevilor în ora de curs poate fi realizate la niveluri mult mai avansate, față de variatele clasice, care se limitează la intervențiile verbale, de cele mai multe ori. Studenții se pot implica activ în prezentări și lecții, nefiind obligați să își transmită oral gândurile și ideile, întrucât există elevi care nu se simt confortabil să vorbească în fața clasei sau poate stăpânesc mai bine alte moduri de transmitere a informației. Ecranul interactiv permite adnotări din surse multiple, astfel încât toți să-și poată argumenta părerile. De exemplu, ecranele interactive HORION permit controlul tactil in 20 de puncte, au inclus și un sistem de vot anonim, permit desene asistate de compas și riglă etc.

Cum influențează display-urile interactive educația?

Ecranele interactive oferă opțiuni pentru noi moduri de predare, originale și atractive pentru elevii care sunt în prezent permanent conectați la tehnologie. Așadar, introducerea beneficiilor tehnologice duce la implicarea ridicată a elevilor și studenților în procesul învățării.

În plus, pentru că informațiile pot fi trimise înaintea lecțiilor, elevii le pot consulta și pot exersa noțiunile parcurse până ca acestea să fie predate, facilitând o inversare a modului de învățare. Elevii vor avea timp să se gândească la probleme pe care le identifică în informația parcursă și pot veni pregătiți pentru intervenții și întrebări, astfel ca procesul reținere a informațiilor să se producă constructiv, într-un mod care se bazează pe înțelegere și analiză, mai mult decât pe memorare.

De asemenea, și elevii se pot implica activ în crearea de conținut interactiv pentru lecții, fiind și receptorii direcți ai materiei de învățat. Prezentările vor fi altfel și îi vor determina pe cei mici să fie ancorați într-un proces continuu de învățare.

Așadar, un ecran interactiv într-o sală de clasă permite o colaborare mai eficientă și mai plăcută între profesori și elevi. Aspectul clasei se va schimba cu totul, iar tehnologia va fi percepută ca parte a procesului educațional, nu doar ca sursă de divertisment.

Display sau ecran interactiv pentru afacerea ta

Ecranele interactive sunt utilizate deja într-o manieră eficientă și în mediile de business, fiind instrumente inteligente pentru derularea proiectelor, a întâlnirilor cu echipa și a conferințelor. Completează perfect orice sală de ședințe, unde se discută idei și planuri noi. Tablele interactive smart permit utilizatorilor implicarea directă în proiect, prin accesul facil la informațiile vizualizate de către toți cei prezenți.

Tehnologia utilizată în fiecare zi pe telefoane și dispozitive inteligente este acum extinsă către un monitor de dimensiuni semnificative, unde toate ideile se pot partaja și se pot lua decizii în deplină cunoștință de cauză.

Display-urile smart permit prezentări mai dinamice, la fel ca în cazul prezentărilor din sălile de clasă. Slide-urile sunt înlocuite de notițe și adăugiri efectuate de toți participanții la sesiune, iar astfel întâlnirea devine cu adevărat interactivă și utilă.

Munca la distanță nu mai este o problemă, multe ecrane interactive, precum cele de la HORION fac posibilă partajarea și colaborarea în timp real pe toate aplicațiile destinate videoconferințelor, precum Zoom, Google Meet, Hangouts, StarLeaf, Microsoft Teams, sprijinind modul de lucru interactiv. De asemenea, HORION are și un microfon încorporat cu funcție de anulare a zgomotului și a ecoului, pentru claritate auditivă și un ecran 4K Ultra HD, pentru o claritate vizuală care se apropie de perfecțiune.

Caracteristicile unui ecran sau ale unui display interactiv

Ecran tactil

Experiența ecranului tactil face parte din viața de zi cu zi, astfel încât este un lucru normal faptul că se extinde și asupra modului de lucru. Această funcționalitate a ecranului permite utilizarea sa facilă, iar utilizatorii pot adnota și scrie ușor. De asemenea, e bine de știut că majoritatea ecranelor tactile recunosc stiloul/creionul, dar și atingerea folosind degetele, astfel că există o varietate de activități pe care le poți întreprinde cu ajutorul acestor dispozitive inteligente. De exemplu, ecranele interactive HORION oferă o experiență de scriere similară cu cea pe hârtie și un spațiu virtual infinit de scriere.

Rezoluție 4k a imaginii 

Multe ecrane interactive au o rezoluție 4K, cea care oferă acea imagine luminoasă și clară care hipnotizează privitorii. Astfel, ecranul este vizibil atât de la distanță, cât și din unghiuri diferite. Utilizatorii pot vedea conținutul proiectat pe ecran, indiferent de locul în care stau. Acest aspect este important mai ales atunci când vine vorba despre săli mari, unde participanții nu au acces la informațiile prezentate din cauza videoproiectoarelor care modifică rezoluția imaginii.

Compatibilitate cu sistemele de operare

Cele mai multe dintre ecranele interactive sunt compatibile cu sistemele de operare cunoscute la nivel internațional, respectiv Android, Windows și IOS. Astfel că, nu mai este necesară conectarea prin cablu. Tot ce trebuie să faci este să ai o conexiune WI-FI, iar conectarea se va face automat cu orice dispozitiv.

Utilizare facilă

Ecranele interactive nu au un proces de instalare complicată ca să poată funcționa. Multe dintre ele necesită doar pornirea lor și conectarea la o sursă de internet. Configurarea este simplă, urmând pașii indicați pe ecran. Așadar, nu există zeci de pași pentru a putea începe să folosești dispozitivul comandat. Mai mult decât atât, la fel ca în cazul dispozitivelor inteligente, utilizarea ecranului este intuitivă.

Sisteme versatile de funcționare

Acestea presupun o gamă largă de aplicații concepute special pentru profesori, traineri sau manageri, care permit acestora crearea de conținut atractiv și bine organizat. Toate fișierele și documentele se pot salva separat, chiar și desenele sau notițele create în timpul unei prezentări sau a unui curs anume. Imaginea se îmbină cu prezentările video pentru o experiență actuală a ceea ce presupune studiul și învățarea sau chiar profesionalizarea angajatului.

Funcție de colaborare

Ecranele interactive se pot conecta la conturi de cloud (de stocare a documentelor), pentru a permite utilizatorilor să acceseze și să lucreze de oriunde, în orice moment. În cazul proiectelor de echipă sau a prezentărilor în grup, această funcție de colaborare este extrem de utilă, facilitând lucrul la distanță. De asemenea, oglindirea ecranului permite studenților și participanților de la conferință să se implica în timp real în activitățile în derulare.

Raport calitate-preț avantajos

Ecranele interactive nu necesită becuri precum proiectoarele, ceea ce elimină  costurile de întreținere și consumabile. În plus, dacă afișajul vine cu un software dinamic pentru clasă și o selecție largă de aplicații de învățare, atunci nevoia de a imprima foi de lucru este redusă.

Securitatea datelor

Sensibilitatea datelor suscită întotdeauna interesul marilor companii de dispozitive electronice, pentru că acestea trebuie să asigure securitatea utilizatorilor. Ecranele interactive vin cu opțiuni de gestionare a securității datelor, dar și a diferitelor probleme care pot apărea în utilizare, de către o echipă tehnică. De asemenea, există întotdeauna și Centrul de ajutor, pus la dispoziție de producător pentru a facilita rezolvarea diferitelor probleme pe care le pot întâmpina utilizatorii unor astfel de sisteme. De exemplu, ecranele interactive smart HORION are un Wi-Fi dual încorporat, ceea ce permite utilizatorilor să se conecteze cu tabla interactivă HORION, fără a se conecta la rețeaua ta Wi-FI securizată.

Suport care permite amplasarea în orice spațiu de lucru

Spre deosebire de tablele interactive și videoproiectoare, ecranele interactive pot fi montate oriunde și pot fi transportate cu ușurință dintr-o încăpere în alta. Suportul stabil asigură transportul monitorului în deplină siguranță.

 

Ce beneficii îți oferă ecranele sau display-urile interactive

Informație la o atingere distanță

Viteza cu care se mișcă astăzi lumea influențează și modul în care este privită eficiența. Economisirea timpului este esențială, și de aceea se utilizează la maximum internetul și dispozitivele inteligente. Comenzile rapide reduc timpul necesar pentru a realiza activități de zi cu zi. Structurarea unui proiect sau a unui plan de idei pe hârtie poate lua ore, în timp ce un ecran smart tactil te poate ajuta să înjumătățești timpul necesar îndeplinirii unei asemenea sarcini. Așadar, rapiditatea cu care îți poți face treaba aduce un plus în eficiență și în productivitatea la locul de muncă.

Utilizare interactivă

Tot ce se creează pe un ecran tactil este interactiv în comparație cu maniera tradițională de prezentare și realizare a prezentărilor șo cursurilor. Vrei să faci lucrurile într-un mod simplu și ușor, iar digitalizarea îți permite să transformi activitățile zilnice dintr-o corvoadă, în ceva plăcut și interactiv. Mai ales când este vorba despre elevi și studenți, aceștia au nevoie să fie atrași de conținutul prezentat pentru a-l înțelege mai ușor. De aceea, un ecran interactiv va fi întotdeauna cea mai utilă variantă pentru educație.

Rezistență în timp

Ecranele interactive sau display-urile tactile sunt durabile, datorită materialului folosit, respectiv sticla cu o duritate ridicată. De asemenea, ecranele sunt foarte ușor de curățat, deoarece tot ce trebuie este să fie șterse de praf, asigurând astfel o durată de utilizare prelungită.

Accesibilitate

Ai acces la informațiile dorite oriunde și oricât, cu funcția de partajare la distanță a documentelor și fișierelor pe care lucrezi în sala de clasă sau împreună cu echipa ta.

Încă nu ești convins ce poate face un ecran interactiv pentru tine? Cheamă-ne la un DEMO GRATUIT, pentru a vedea cum poți folosi tehnologia de ultimă generație pentru a-ți eficientiza activitatea și a crește implicarea angajaților tăi în proiectele vitale pentru businessul tău. Scrie-ne pe chat, email sau sună-ne și pregătește-te să-ți îmbunătățești considerabil modul în care lucrezi și colaborezi!

Articole recomandate